Psykopatens känsloliv

Psykopatens känsloliv.. Var kanske en märklig rubrik då den tragiska sanningen är att de inte har något känsloliv.

Professor Hare som är en mycket framstående forskade inom ämnet psykopati, kom tidigt i sin forskning fram till att ord för psykopaten inte har mer djup än ordet själv, det finns alltså inga känslor knutet till det.

När han fördjupade sig i forskningen och utförde hjärnröntgen på psykopater samtidigt som han utsatte dem för bilder som hos normala människor skapar starka känslor så reagerade inte psykopaternas hjärnor. Frontalloben och temporalloberna är på något sätt  skadade hos psykopater vilket gör att de inte har förmåga att känna vare sig EMAPTI, SKAM eller SKULD. En bild med en hemsk våldsscen och en smörgås ger skrämmande nog samma reaktion.

För mig förklarar det så mycket som jag inte kunde förstå med mitt ex. Han hade inget problem att se makabra scener och våld, tvärtom. För honom var det underhållning och för mig var det ren tortyr.

På samma sätt visade han ingen empati när någon grät, inte ens våra egna barn. Eller när vår lilla hundvalp förtvivlat gnydde efter sin mamma när vi nyss hämtat hem honom.

Psykopaten kan säga ord som kärlek och smärta men de har ingen betydelse för honom. De kan spegla oss och säga det som bör sägas i en viss situation, men orden saknar mening. Professor Hare kom efter sina många års forskning fram till det, som alla som levt med en psykopat också smärtsamt nog kommer fram till förr eller senare: psykopater har INGA känslor. De är ett tomt skal utan innehåll.

psycopath brain

Han kom även fram till att terapi gör dem farligare då de lär sig mer om hur de förväntas vara, hur motparten känner, motpartens svagheter och blir därmed ännu bättre på att manipulera. Psykopaten speglar terapeuten och likt en papegoja upprepar han dennes ord som då blir hans.

Har man minsta misstanke om att ens man är psykopat ska man absolut inte gå i parterapi i ett försök att rädda relationens det kommer endast att fördjupa den emotionella misshandeln och kontrollen som han redan har.

Hos vanliga människor har ord en gemensam betydelse och ett samtal mellan två personer är på lika villkor och följer vissa oskrivna regler. Ett samtal med en psykopat är däremot helt enligt hans regler, han bestämmer ordens mening, samtalets riktning och vad målet är.

De som har försökt vet att det är en omöjlighet att föra en meningsfull, logisk och rationell konversation med en psykopat. Förutom att de hittar på helt egna regler som dessutom hela tiden skiftar så är det kanske svåraste att förstå är att de har en helt egen uppfattning om vad som är logiskt och verkligt.

En väldigt bra beskrivning av hur menlöst det är att försöka rasonera och nå en psykopat med ord är att jämföra det med att försöka tränga igenom en tegelvägg. Tämligen menlöst och oerhört uttröttande.

När man har kommit till slutsatsen att personen man har en relation med  är en psykopat är det bästa man kan göra att avsluta relationen snabbast möjligt och ha minimal kommunikation och endast om nödvändigt ur juridisk aspekt. Och för allt i världen; engagera dig inte känslomässigt. Det är bortkastad energi!!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s