Psykopatens vansinne

När psykopaten blir arg faller hans mask av och han visar sitt verkliga jag. 

Första gången Mr. ”jag-speglar-allt-du-drömt-om” låter masken falla och visar Mr. Monster blir man minst sagt rädd och chockad. Men när han sedan tagit på sig masken igen och övertygat dig om att:

1. det inträffade aldrig skedde och definitivt inte så som du minns det (mer än möjligtvis i ditt huvud) eller

2. att det var ditt eget fel pga av något du sa eller gjorde, men att det aldrig kommer att hända igen. Då väljer du säkert att låta det passera för att du tycker så mycket om personen han är när masken är på.

Personen med masken är dock inte verklig. Monstret under masken däremot är i högsta grad verklig och när masken väl fallit en gång så kommer den att falla igen. I början med långa mellanrum, men sedan allt oftare och oftare tills Drömprinsen blir ett minne blott.

Många som levt med en psykopat liknar monstret under masken med en reptil. Och även när masken är på ser man dessa typiska kalla reptilögon stirra på en. En nästan hypnotisk, kontrollerande och hotfull stirrblick som en varning om att attacken är nära.

Och sedan pang så är man mitt i en krigszon, utan att veta vad som hände. Plötsligt har du råkat trampa på en osynlig mina utan att veta.  Det är alltid ditt fel, men för det mesta är du helt ovetande om hur du hade kunnat undvika att göra fel, då hans regler helat tiden ändras. Lite som att spela strategispel med ett litet barn; reglerna ändras ständigt till motpartens fördel. Helt utan logik..

Men eftersom psykopater inte har normala känslor som du och jag, utan bara lever för kontroll och egenvinst så är det med erfarenhet (åtminstone efteråt) lättare att se vad som triggar vreden. Det är alltid någon av hans 2 grundpelare som är hotade: Att förlora  kontrollen över dig eller risken att bli avslöjad som den bluff han är.

Avsaknaden av impulskontroll, logisk tänkande, förutseende av konsekvenser och empati  så kan det bli väldigt fult och farligt. Och det kommer bara att bli värre. Det blir alltid värre. Det finns inga ursäkter hur mycket han än skyller ifrån sig, gråter eller lovar att det aldrig ska hända igen. Det är lögn och han känner ingen som helst ånger eller skuld.

Första gången kanske han ”bara” skriker, men ofta skräms han även genom att slå sönder något, eller gör utfall i luften eller kanske bryskt knuffar.. osv. Faller du vid knuffen eller då du duckar för ett utfall så är det naturligtvis ditt eget fel på något sätt. Om det ens har hänt. Psykopaten vill gärna att du ska ifrågasätta din egen mentala hälsa och förnekar därför ofta händelser eller omskriver dem som tex ”det var du som knuffade mig” Stannar man kan kvar så kommer vreden med tiden att eskalera. Så ta inga ursäkter för det finns inga.

Lever du med någon som stämmer in på den här beskrivningen? Planera din flykt innan det är försent.

Om ni bor tillsammans radera historiken i din dator när du besökt den här typen av sidor. Vill du ha stöd av andra i samma situation gå in på Livet efter psykisk misshandel Stödgrupp (den är nu dold så kontakta mig på messenger för att gå med)

Obs! Jag är ingen ”expert”; Det jag skriver är min egen uppfattning baserad på det jag läst mig till och själv har upplevt i relation med personer som stämmer in på bla DSM 5´s beskrivning av psykopater och narcissister. Jag fokuserar på manliga psykopater och narcissister, det finns givetvis även kvinnliga versioner även om de tycks vara färre och de har ett något annorlunda uttryck. 

 

Annons

En reaktion på ”Psykopatens vansinne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s