Att dela föräldraskap med en psykopat

Det svåraste och mest smärtsamma när man ”gjort sig fri” från sin misshandlande och kontrollerande plågoande är att man tvingas inse att man aldrig blir fri om man har barn tillsammans. Han kommer att använda barnen för att straffa och kontrollera dig. Även om han inte varit en dedikerad förälder innan skilsmässan kommer han nu göra allt i sin makt för att ta barnen ifrån dig.

Hur skyddar man sig själv och barnen? Jag ställer mig fortfarande den frågan och har tyvärr inget svar. Det finns allt för många inom rättsystemet som inte har kunskap om personlighetsstörningar som psykopati och narcissism. De går på hela skådespelet och förstår inte vilken skada de gör på sina barn. Den allmänna uppfattningen tycks vara att om pappan har misshandlat mamman så kan han fortfarande vara en bra pappa. Vilket han förstås inte kan! En människa som förtrycker och skadar en annan människa är inte sund och ska ha så lite som möjligt med sina barn att göra. När han inte längre har någon makt över mamman kommer han att utöva den över barnen.

Med facit i hand, långt över 2 år efter att jag separerade från mitt mardrömslika ex så har jag inte lyckats skydda barnen, trots att det var för att skydda dem som jag hittade modet att lämna. Istället tvingas jag nu mot deras vilja skicka hem dem till sin pappa, utan mitt beskydd, mycket mer frekvent och längre perioder än vad som är sunt för dem.

Det är hemskt smärtsamt att se sina barn lida och inte kunna hjälpa eller skydda dem.  Jag blir ifrågasatt av hans allierade som anklagar mig för att vara överbeskyddande och ifrågasätter varför pappan inte ska ha rätt till lika mycket umgänge som jag. Svaret på är:

 1. Föräldrar har inte rätt till umgänge. Det är barnen som har rätt till umgänge. Om de gråter och bönar och ber att slippa, drömmer mardrömmar, visar ångest symptom etc så är det inte barnens bästa att delbo hos sin pappa och de ska skyddas från det. Det är så självklart! Umgänge kan ske under betydligt mindre traumatiserande former.
 2. Om en mamma försöker skydda sina barn är det märkligt att genast ifrågasätta mamman motiv till att vilja att skydda sina barn istället för att ifrågasätta pappan försök att svartmåla henne. Vi lever i ett hemskt patrialkalt samhälle där man hela tiden gynnar männen. På bekostnad av kvinnor och barn.

Reaktionen från mitt ex som hos många övergivna kvinnoförtryckare är att utmåla sina barns mamma som psykiskt sjuk. Trots att hon var ”världens bästa mamma” fram tills att hon övergav sin plågoande. Helt plötsligt är hon en ”olämplig förälder” och pappan som aldrig varken orkat eller velat ta hand om barnen ens några timmar själv går plötsligt till domstol och begär ensam vårdnad om barnen.

Den enda trösten är att vi är många många kvinnor som går igenom samma kamp och att vi förhoppningsvis genom att bryta tystnaden kan få samhället att få upp ögonen för detta hemska förtryck. Det värsta är inte att vi kvinnor fortsätter att kontrolleras, förtryckas  och misshandlas genom utdragna vårdnadstvister när vi fysiskt flyttat från männen. Utan att de tillåts fortsätta misshandeln och kontrollen genom barnen. Barnen måste skyddas!

FNs barnkonvention har satt upp regler om rättigheter som ska gälla alla barn. Varför följer man inte dem? Varför anses pappornas rättigheter vara viktigare än barnens? Barnkonventionen säger bland annat:

 • Det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet.
 • Varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Det handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
 • Alla barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör barnet. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.
57279096a5fceb93fd899d70fd5b118b         Sår ärrar huden men ord ärrar själen

En man som hotar, förtrycker, isolerar, bestraffar, stalkar, mobbar och skräms är ingen bra man och inte heller en bra pappa. Rättsystemet måste förändras!


12 reaktioner på ”Att dela föräldraskap med en psykopat

   1. Går igenom samma sak ,det tärpå själen. Energin räcker endast till överleva 1dag i tagget. En fader som inte vill träffa sitt barn plötsligt yrkade med enssmvårfnad för att skrämma mig och bevisa hur bra far han är helt sjikt.
    Lämnade för exskt 1år sedan och skildes efter min återhämtning från psyket då jag ville ta mitt eget jäkla lidande liv eftersom jag matades dagligen hur odugglig mamma/fru/ vänn/ kvinna jag är…till o med ingen bill snställa mig som är sån problematiskt och dum . ( faktum var jag förlorade mitt jobb för vabbande och måendet försämrades pga all stor ansvar hemma då hsn själv sket i totalt och hade noll koll ) .
    Fortfarende görsöker psykopat exen styra mig genom misshandla psykiskt min son. Han förlorade vårdnaden och meddelade noll kontakt med barnet om han intr är gemmensambårgivare. Sedan kort efter ser man honom dyka upp och spanna på oss vid vårt hem och förskolan med bilen utan anledning att vara där. Min mor sa till mig han kanske saknar sonen därför så låt honom få träffa barnet även att han sagt att han inte vill det.
    Jag har svårt för att fatta hur kan man hålla på så här! Sedan så klart nekar han till att hsn var i området helt! Min son blev totalt hjärntvättad vid 4årsålder att han ville inte ha m7g hemma.han började härma sin pappa genom att säga ( mamy är stressad mamy är dum) eller ( mamy är galen)
    Det här är min son som blev lämnad vid förlossnings kvällen och var enssm med mig i alla svåra operationer utan din pappas kärlek eller närvaro. Inte ett enda blöjbyte inte et enda läkar besök inte ett enda nattning eller vakna under natt otroligt nog inte ett enda VAB dag på 4år!!!!!
    Jag btottas med att låta min son ha kontakt med honom eller inte. För jag märkt hur mycket bättre mår min don mär han får uttrycka sig och vara barn. Syället för atg vara aggressiv o arg och mardrömar varjenatt .hatiskt o ilsken mot mig varje dag. Det märks skilllnad. Och hur mycket kärlek han har gör allt.
    Samtidigt hans dorg hör ont..hsn är väldigt ledsen och ssknar sin pappa enormt mycket. Jag är så ttött på att handskas med återsyällning av min sons rutin och mående efter att hsn har varit med sin far. Det är bara rrna tortyr för båda honom och mig!

    Gilla

 1. JA!!!! Bra ide`! Jag är på! Det kan bara inte få fortsätta så här, vi lever 2017 inte 1817! Har många idéer men det är svårt ensam! Även om vi inte blir starka så blir vi starkare tillsammans!

  Gilla

 2. Håller med. Har en vännina som är inne i ett helvete nu. Ett ex med en psykopatisk personlighet, har levt över 20 år i förnedring och förtryck men som nu lämnat förhållandet. Delad vårdnad om ett barn- och växelvist boende för barnet. Det är fullständigt katastrof med orosanmälningar som kommer från olika håll -över barnet. Utredningar görs hos socialtjänsten och trots att min vännina kan bevisa vad som pågår vill socialtjänsten inte ta del av denna bevisning. ” Nu skall vi istället titta framåt och göra det bästa för barnet”. Pappan charmar och pratar omkull utredarna och han har dem runt sitt lillfinger. Min vännina kommer ingenstans. Vid kontakt med advokat, läser denne utredningarna och säger att där finns inget att driva någon vårdnadstvist om…
  Min vännina är totalt bakbunden och just nu i sådan vanmakt över att inte ens få möjlighet att bevisa, att inte bli trodd, och jag/hon vet inte var det kan finnas hjälp att få. Hon har kontakt med kvinnojour och där tror man på henne och vet vad hon gått/går igenom och hon kan få ”prata av sig” det hon levt med i så många år, men kvinnojouren är ingen myndighet, polis eller advokat så även om det är ett psykologiskt stöd leder det inte till något så… Var skall kvinnor, som min vännina, ( och män)kunna få hjälp att hantera dessa psykopatiska plågoandar när social, polis och rättsväsende endast ser det som samarbetssvårigheter mellan två separerade föräldrar eller ännu värre, låter sig övertygas av den psykotiska föräldern? Det här är en mycket svårare och mycket mer djupgående och omfattande problematik.

  Gilla

  1. Ch-en, du beskriver en mardröm som väldigt många lever tyvärr. Det är en skam att samhället skyddar dessa preditorer på bekostnad av så otroligt många mammor som blir både utbrända och får följdsjukdomar och oskyldiga barn som får sina uppväxter helt förstörda. Din väninna får gärna gå med i vår stödgrupp som finns dold på vår Facebook sida Livet efter psykisk misshandel, hon kan skicka meddelande till mig där så hjälper jag henne in i gruppen. Vi har även en synlig grupp Mammors kamp för barnens rättigheter, där vi kommer planera för hur vi ska kunna få till en förändring. Väldigt fint av dig att du stöttar och hjälper din väninna, såå många går den här omänskliga kampen helt ensamma❤️

   Gilla

  2. Det är Fruktansvärt…mitt råd jag fick angående mitt barns pappa som jag valde att bryta med okt-16 när han slog söder lghn. hade hänt en hel massa innan det men där å då fick jag nog.
   Helvetet påbörjades om än värre han har fortsatt ömsom hotar mig till döden, ömsom ska vi dricka kaffe tillsammans och han förklarar vilken otroligt fin mamma och mnsk jag är… han har förföljt mig..stått utanför fönstret,…ringt och vart skrämmande obehaglig och hot full…jag och min son satt mer eler muindre instängda i lghn i 1års tid pga rädsla för Johan. Johans mamma är så rädd honom aTT hon valde aTT flytta från stan. …Hans personlighet+alkohol&tablettmissbruk , Han är en stor 160kilos ”man” så man har inte mycket att komma med. Johan har vart på 3 utredningar på soc vi har ett pågående rättstvist. Från dag 1 har jag haft kontinuerlig kontakt med både polis och soc då jag vill göra så ”rätt” som jag kan…polisen tipsade om att spela in alla hans samtal samt spara sms..jag ska polisanmälan var gång han är aggressiv. ..5 anmälningar har det blivit med samråd av soc då de hört vad han sagt till mig 1 gång slängde han ut mig ur lgh kastade min lilla son på soffan. Jag har bevis, jag har vittnen trots detta har anmälan blivit ogiltig. soc utredningarna har blivit nedlagd pga ord mot ord.trots aTT det även finne 2 anmälningar av hans 2 sista flickvänner som berättat om hur han misssköter Hjamar låter honom dricka staksprit, slår han på fungrarna om han säger mamma osv….Johan är en väldigt vältalig, fin och omtänksam mnsk på ytan. Han kan ”sitt spel” Flara gånger har jag inte fått hämta hem Hjalmar efter hans besök hos Johan trots att vi har en muntlig överenskommelse tillsammans med soc om hans besökstider. Nu har Johan börjat med ytterligare ny strategi med att påstå att så som han behandlat mig under åren…det har han fört över på sig själv och påstår att det är jag som är aggrisiv, elak, hotfull, Hjalmar är inte trygg med mig han får ingen kärlek osv…Detta säger han även till mig utan en min…så himla obegripligt att förstå att en mnsk kan vara så sjuk.
   Ska säga att det tär extremt på psyket många gpnger ifrågasätter jag mig själv…men jag tänker inte och ska inte ge upp. Det handlar varken om mig eller Johan det sorliga är att det är och kommer såbli Hjalmar som blir lidande…tyvärr använder Johan Hjalmar bara som ett spel i spelet för att komma åt mig. Så mycket hat han utsöndra till mig är obegripligt och obehagligt att se att en mnsk kan ha ett sånt hat. Kanske för att jag inte visar rädsla mot honom jag blir inte arg jag är likgiltig mer eller mindre gentemot han och det tror jag triggar honom.
   Nu blev detta väldigt långt…Det jag ville komma fram till är att trots tips av myndigheter vad jag ska göra hur jag ska göra och trots vittnen, röstmedelanden, sms så händer ingenting..ingen lyssnar av dem trots atg jag vädjat till det….jag tycker myndigheterna gärna vill lägga över ansvaret på varandra…frustration, hopplöshet, förbannad på svenska systemet…Hur långt ska det behöva gå innan det händer något!!! Ska värsta tänkbara senario behöva intäffa innan det ska tas på allvar!!!
   Väldigt Väldigt Tragiskt och ledsamt för alla. Hopplösheten och smärtan är olidlig att hantera.

   Gilla

   1. Lider med dig Frida😔 Det är så frustrerande att man inte värdesätter kvinnor och barn högre. Och sedan när något går helt överstyr då ska man ”utreda vad som har gått fel”, då när det redan är försent. Vi är många som kan tala om vad som är fel långt innan men det vill ingen lyssna på. Hoppas att ni snart får rättvisa och får leva och läka ifred. Styrkekram❤️

    Gilla

 3. Det är plågsamt att se och beta vad barnen utsätts för..
  Tycker det är bra att du lyft fram FN:s barnkonventions regler. Ska definitivt ta med mig dom i min vårdnadstvist.

  Gilla

 4. Jag ser här att jag inte är ensam jag tycker absolut att de som orkar och kan ska gå ihop och protestera. Systemet ger inget som helst stöd till barnen och kvinnorna. De har inte alls kompetens att se hur psykisk misshandel yttrar sig. De frågar barnen om de är rädda för sin pappa. Och de litar inte på någon som levt mer än tio år med människan. Det fanns dokumenterad aga hos soc och jag berättade hur han behandlat mig. Men han spelade den där andra personen och lyckades framstå som han brydde sig om barnen. När man äntligen lyckats vakna upp och lämna förhållandet genomgår man en hemsk vårdnadstvist..Istället för att vara på sin vakt mot monstret så blir man även tvungen att försvara sig mot familjerätten. Jag lät honom därmed få barnen två nätter ett till fälle det slutade så illa att han nu har han barnen helt i sitt våld.
  Han lyckades lämna landet med dem innan rättegång. Jag vet inte om jag får se dem mer. Påpekade risken men de sa bara att han säger ju att han inte ska göra det.

  Gilla

 5. Lider verkligen med alla mammor här. Vet med egen erfarenhet att ingen lyssnar på en det är ju inte de
  Som tvingas leva i den verkligheten. Mina barn är nu i händerna på honom tagna ifrån mig bortom
  Svenska rättsystemets hjälp som nu kanske står på min sida men vad hjälper det då?
  Det är ju inte lätt för oss trasiga människor att mobilisera oss och kämpa mot samhällsförändring
  När vi redan kämpat oss sönder och samman för rättvisa men nån måste ju ta kampen och tillsammans
  är vi ju starkare heja alla som kämpar och låt andra med stå upp för oss och vara med i vår kamp främst för barnen. Vårt misstag att inte se vem vi gifte oss med ska vi tvingas lida för det hela vårat liv för barnen vi har ihop?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s