Nya rön om ”dolda” psykopater

Jag startade min resa mot ett ”psykopat-fritt” liv sommaren 2015 och har sedan dess slukat all information jag kommit över för att frigöra mig från mitt ex men också för att lära mig identifiera den typen av individer för att kunna undvika dem framöver. Något av det första jag kom över var den kända forskaren Dr Hares gedigna arbete och den vitt spridda listan över typiska  ”psykopat symptom”. Med tiden har jag dock förstått att den listan är väldig begränsande eftersom den är baserad på hans forskning som bara skedde på kriminella individer på USAs fängelser vilket ger en väldigt skev bild.

Psykopater behöver inte alls vara kriminella, och inte heller våldsamma som många tror. Det finns alla typer av psykopater; allt från framgångsrika läkare till dataspelande slackers. Vad de har gemensamt är det man genom flera studier sett vid hjärnröntgen, där mycket riktigt Dr Hare var pionjär, där man ser att den delen av hjärnan som vi kallar ”känslohjärnan” eller mer korrekt Limpiska systemet är inaktivt hos en psykopat. Detta förklarar varför de uppträder som de gör, oavsett social status och utbildningsnivå. De är känslomässigt avstängda.

Det revolutionerande skedde när senare forskaren James Fallon tog bilder på sin och familjens hjärnor för att ha som jämförelseobjekt mot bilderna på de defekta psykopat hjärnorna och gjorde den chockartade upptäckten att han var psykopat själv. Det han efter ytterligare flera års forkningstudier kommit fram till är att psykopaten föds med en defekt hjärna, som är genetisk defekt, men miljön avgör huruvida man blir en socialt fungerande psykopat eller ej. James Fallon växte upp med en kärleksfull och omtänksam mamma och han lärde sig genom sin miljö vad som var ett acceptabelt och uppskattat beteende. Han kände att han var annorlunda än andra redan i unga år men såg det aldrig som en defekt, snarare att han var lite bättre och mer speciell än alla andra.. vilket är en typsik symptombild av en psykopat tillsammans med hans OCD som gjorde honom maniskt ordningsam och perfektionistisk också det ett typiskt kännetecken.

När James Fallon började analysera hans psykopatiska beteende och stämde av med familj och vänner så lade han märke till flera saker som han trott var ”normalt” men som visade sig tyda på hans psykopati. Det ena var att han alltid ansett sig vara en schysst kille dvs han gjorde snälla saker mot sin omgivning, men det han senare förstod skilde honom från oss andra är att han inte gjorde något för andra med hjärtat, inte för att det fick honom att må bra utan för att det blev en fördel för honom när hans omgivning var nöjd. För honom handlade det om en strategi för att nå dit han ville. Likaså hade han alltid varit en person man kunde komma till och prata, han lyssnade och kom gärna med goda råd. Det som gjorde honom annorlunda än andra är att han inte kände med den andra personen, han  grät inte eller visade känslor eftersom han inte kände någon empati. Han kom gärna med goda råd, alltid helt rationella icke känslostyrka råd. Ytterligare ett tecken James identifierade som kan tyda på att du har att göra med en  ”miljöanpassad psykopat” är att de förutom brist på inre känslor så har de även brist på fysiska känslor dvs de har en väldigt hög smärttröskel. Likaså är de okänsliga för stress. Lägg därtill tävlingsinriktningen som gör att det till varje pris ska vinna oavsett motståndarens känslor.

Det är således hög tid att redigera Dr Hares symptom lista för att inte missa psykopaten bredvid dig; han som inte är kriminell, tatuerad och våldsam. Han som sveper dig upp, lurar dig in och bryter dig ner utan att omgivningen förstår någonting. Han som förmodligen är smart nog att inte lämna blåmärken på din hud men som kommer hämnas genom att stalka dig och sabotera resten av ditt liv om du försöker göra dig fri. De riktigt farliga psykopaterna syns inte för någon annan än sitt offer.  Har de inte varit våldsamma innan kan deras starka ovilja att förlora och avsaknad av empati göra dem extremt farliga att lämna och är därför väldigt viktigt att identifiera innan man gör misstaget att släppa in dem i ditt liv.

Kännetecken att se upp med som inte är med på Dr Hares lista: Känslomässigt oengagerad, reagerar inte med medkänsla, gråter inte (förutom vid skådesepel), blir inte stressad eller osäker på sig själv, hög smärttröskel, väldigt tävlingsinriktad, perfektionist och troligtvis tvångsmässigt ordningsam.

 

 

Annons

4 reaktioner på ”Nya rön om ”dolda” psykopater

 1. Hej vad glad jag blir att finna svensk info om detta. Jag är själv drabbad och försökt att finna hjälp. Har funnit videor på Youtube med Iñaki Piñuel som förklarar detta fenomen och som är pionjär på området efter Hare. Tack för att du delar med dig. Finns det svenska stödgrupper? Jag var tvungen att söka på spanska, då jag kan språket.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Elisabeth! Jag är glad att hittade hit. Mitt mål är att sprida information på svenska eftersom det mesta på nätet är på engelska och alla inte känner sig hemma med det.
   Jag försökte skapa en stödgrupp på FB men har inga medlemmar än, förhoppningsvis vågar några ansluta sig snart. Man är starkare när man känner att man inte är ensam förstås! Kram❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s