Normala reaktioner på misshandel som kan förväxlas med Kluster B beteende.

Det finns några saker som kan yttra sig hos ett offer av misshandel och som lätt kan förväxlas med det typiska beteendet för en Kluster B person/misshandlare.

No contact (Ingen kontakt) – offret bryter all kontakt med misshandlaren.

Det här är ofta det bästa sättet att hantera en Kluster B person eftersom det är omöjligt att ha en sund relation med dem. Men det kan av utomstående eventuellt förväxlas med det toxiska beteendet ”Silent treatment” (tystnads bestraffning) som typiskt Kluster B personer/psykiska misshandlare använder sig av för att straffa och manipulera.

Båda beteendena innebär att man ger den andra total tystnad men av två helt olika anledningar. Offret ger tystnad för att inte ha något med förövaren att göra. Förövaren gör det för att straffa och manipulera. ”Silent treatment” slutar ofta med att offret bönar om förlåtelse för något som de inte har gjort. Men när ett offer går  ”No contact” vill de inte ha någonting mer än att få vara ifred.

 ”Reactive abuse” (reaktiv misshandel) – offret provoceras till den tappar fattningen

När man blivit psykisk misshandlad under en längre tid så kan man reagera med både stark ilska och ett osunt beteende, man kan rent av helt tappa fattningen. Den som inte sett hela förloppet utan bara ser offrets reaktion kan tro på misshandlaren som ofta säger ”titta hon är psykiskt sjuk / har fått en psykos” men det är i själva verket bara en helt normal reaktion på ett väldigt osunt förhållande. Även vid fysisk misshandel förekommer reaktiv misshandel då offret slår tillbaka.

”Fleas” (loppor) – offret tar efter misshandlarens beteende

Man brukar ju säga att ”man blir som man umgås” och på samma sätt tar man ofta efter delar av  misshandlarens beteende. Det dåliga beteendet ”smittas”. Blir man kallad fula ord så blir det normalt och man kanske börjar kalla andra fula ord. Om man blir bestraffad på olika sätt psykisk, fysiskt, ekonomiskt osv så blir det tillslut så normaliserat att man själv gör likadant mot andra.

Det är bland annat därför det är så viktigt att barn inte tvingas till umgänge med en misshandlande förälder. Både för det uppenbart ohälsosamma att umgås med en Kluster B person/misshandlare men även för att de behöver ”avgiftas” för att kunna skapa sunda relationer till andra.  Det är förmodligen inte så långsökt att tänka att de barn som mobbar i skolan är mobbade hemma…

Har du några fler exempel på beteenden hos offret som kan förväxlas med det toxiska beteendet hos en kluster B/misshandlare? Tipsa gärna så uppdaterar jag!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s