Ekonomisk misshandel – ett sätt att utöva makt och kontroll

Ekonomisk misshandel tycks gå hand i hand med psykisk misshandel. Det är ytterligare ett sätt att utöva makt och kontroll och utarma sitt offer på olika sätt.

Den ekonomiska misshandeln utgörs av flera metoder, tex:

 • Han parasiterar på dig
 • Saboterar din karriär/din möjlighet till framgång
 • Förhindrar dig från att skaffa en egen inkomst
 • Kontrollerar er gemensamma ekonomi och ger dig ”veckopeng”; en begränsad budget till inköp som ska godkännas.
 • Lånar pengar i ditt namn/belånar er bostad utan din vetskap
 • Gör riskfyllda investeringar och chansningar utan ditt medgivande
 • Ifrågasätter vad du gör med dina pengar men du får inte lägga dig i hans beslut

Den som ekonomiskt misshandlar har förmodligen  någon form av personlighetsstörning med avsaknad av skam, skuld och empati dvs är Narcissist/ Psykopat/ Sociopat och stämmer in på någon av nedan personlighetstyper (kan även vara en kombination av dem i olika grader):

Parasiten: Har du en bostad flyttar han gärna in och använder den som om den var hans och när förhållandet är slut så kräver han att halva (eller hela) ska vara hans oavsett sin insats. Han kör runt i din bil men händer det något med den så får du stå för kostnaden. Han har ingen egen inkomst utan lever på din. Han ”lånar” av dig men betalar aldrig igen. Klagar du på belastningen av att försörja båda två så påstår han att han har något på gång, eller letar efter det perfekta jobbet som aldrig dyker upp. Tiden går och tillslut har det normaliserats; du jobbar och han konsumerar.

financial-abuse

Våghalsen: De finns de som tvärtom är väldigt driftiga och kastar sig in i varenda projekt och investeringsmöjlighet utan att se risker eller fundera över konsekvenser för dig och familjen och sätter er gång på gång på ruinens brant.  Kanske belånar han gemansamma bostaden, pantsätter sommarstugan eller tom tar lån i ditt namn utan ditt medgivande. Kanske upptäcker du en dag att han tömt ditt sparkonto för att täcka upp för någon av alla sina förluster..

Den lyckade: Det finns även de som lyckas ekonomiskt och kontrollerar dig genom att se till att du är ekonomiskt beronde. Kanske kräver han att du inte ska arbeta utan ta hand om hem och barn. Som ersättning får du ”lön”. Du har ingen ekonomisk frihet eftersom det är han som har inkomst och din ”lön” är väldigt liten, precis så att du ska klara dig. Han sätter dig i en beroendeställning genom att du måste be om du behöver något och därefter visa stor tacksamhet. Du står i evig tacksamhetsskuld oavsett vad för annan skada han utsätter dig för. Du har ingen insyn i finanserna och han låter dig förstå att skulle du lämna så har du ingenting av det kvar.

www.lifehealthpro.ca_...-e1452820743361

Det här är alla exempel på olika former av ekonomisk misshandel och inget man ska behöva stå ut med. Det förekommer i kärleksrelationer men även inom familjer och andra relationer. Om du känner igen dig så kan du säkert identifiera fler former av misshandel i den personens beteende och det kan vara dags att planera hur du ska bryta dig loss så snart som möjligt.

 

 

 

 

 

Annons

2 reaktioner på ”Ekonomisk misshandel – ett sätt att utöva makt och kontroll

 1. Jag var gift i 12 år med en man som kontrollerade allt. Vart jag var, gick, gjorde. Vad jag åt, hur mkt jag fick sova, vad jag klädde mig, tyckte och tänkte osv.
  Han sa att han inte fösstod sig på ekonomi och lämnade med ”varm hand” över detta till mig. Sedan handlade han vad han ville, när han ville, hur mkt han ville från vårt gemensamma konto. Därpå skulle jag mirakulöst ändå få pengarna att räcka till, räkningar, mat och barnens behov. När jag försökte förklara att han inte kunde köpa märkeskläder innan räkningar och lån var betalda så blev han galen. Jag var ju helt värdelös och kunde inte ens sköta ekonomin. Han köpte hund, tog dyra lån och krediter utan min vetskap och jag skulle trolla med knäna för att få allt att gå ihop.
  När vi slutligen sålde huset och skiljdes gick vi 400.000 back på husförsäljningen. Det blev ett solidariskt lån och eftersom jag skulle bo med barnen och fick därmed inte bära 50% av skulden, det blev för kostsamt.
  Ett solidariskt lån är något väldigt fint i teorin, lite mindre fint i praktiken.
  Tanken är att man är solidariskt betalningsskyldiga för varandra och den betalningsstarkare ska hjälpa den svagare. Det betyder också att om den ene inte betalar måste den andre betala allt.
  Jag grät på banken och förklarade för bankkvinnan att det går inte, han kommer inte betala och jag kan helt omöjligt betala 5000:- själv. Hon skrattade åt mig och förklarade att det här var ju för mitt bästa. Han tjänade ju dubbelt så mkt som mig , klart att han skulle ta smällen.
  Det här blev hans bästa vapen någonsin. Han betalade aldrig mer än 2500 och jag var hela tiden tvungen att göra exakt som han sa eller bad annars hotade han att sluta betala. Efter 1,5 år hotade han mig till livet och då bröt jag kontakten helt. Stängde alla kanaler. Då slutade han också betala. Sedan dess har jag kämpat själv. Jag har sålt allt jag kunnat av värde. Skaffat ett till jobb. Jag jobbar en heltid och en deltid, tar hand om barnen och alla kostnader.
  Jag har vädjat till banken mer än en gång, jag har rådfrågat jurister och ekonomer men lånet är vattentätt. Så länge han ligger platt är det mitt ansvar. Idag är det 140.000 kvar. Jag ser slutet om några år. Jag kommer aldrig se de pengarna mer men jag slipper i alla fall ha kontakt. Jag är fysiskt fri.
  Han har självklart fortsatt att jävlas på andra sätt och jag har fått försvara med näbbar och klor varför jag inte har kontakt med barnens pappa. Samhället är så sjukt dåligt informerat om dessa personligheter. Är du en manipulativ douche så kommer samhället hålla dig om ryggen, ALLTID! För såna män finns väl inte på riktigt…eller?

  Gillad av 1 person

  1. Beklagar verkligen Mia💔 Skriv till mig på messenger på Facebook/Livet efter psykisk misshandel om du vill gå med i vår stödgrupp med andra kvinnor i samma situation. Det är en mardröm det du går igenom och tyvärr är du absolut inte ensam. Önskar verkligen att dessa män sattes bakom lås och bom så de inte kunde fortsätta skada fler. Styrkekram❤️💪🏼

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s