Läkningsprocessen – den stora utrensningen

När man brutit upp från en osund relation och lär sig identifiera toxiska människor så börjar en ofrånkomlig utrensning. Det är en del av läkningsprocessen. Det kan bli lite ensamt en stund men det är nödvändigt för att kunna fylla på med nya sunda relationer.

Det tar ofta tid att lämna en destruktiv relation, det sägs att det tar 7 ggr innan man brutit sig fri på riktigt. Själv tappade jag räkningen, på alla de gånger jag hade bilden klar för mig, ”nu var det över för alltid”, och vips håvade han in mig igen..
När jag väl bröt så var jag mer än färdig, jag hade börjat frukta för mitt eget liv och det fanns inte längre något tvivel om att ”mannen” jag levde med var en väldigt störd och ond individ (bakom den trevliga och charmiga masken som jag tidigare trott var han)
Läkningsprocessen är lång och kan vara omtumlande men nödvändig för att bli hel. Man brukar råda att inte börja dejta igen förrän tidigast 1 år (men helst fler) om man levt i en destruktiv relation under lång tid. Men läkningen sker även på så många andra plan, plötslig ser man tydliga mönster och toxiska människor som inte alls passar in i ens liv längre.a-year
Avgiftning: Jag ser att många kvinnor i stödforumet står och stampar på den där tröskeln, de hör honom ropa och pocka med minnen av fina små ögonblick eller löften om en fantastisk framtid. Vad man behöver i detta stadiet är nog avgiftning och total avhållsamhet. Det är jämförbart med när man slutat röka och bara ska ta en cigg till glaset vin på den trevliga middagen, bara en enda. Och sedan är man fast igen. Det finns ingen annan väg än att bryta helt eftersom han annars snart lurar in dig i dimman igen.
Kunskap: När du väl börjar se klarare så är det jätteviktigt att suga i sig kunskap, Kunskap är verkligen nyckeln till frihet. Läs allt du kommer över om narcissister, psykopater, psykisk misshandel, trauma bonding, medberoende mm. (Gäller det en kvinna så stämmer oftast diagnosen Borderline bättre än Psykopati) Om du inte orkar läsa, har koncentrationssvårigheter pga din CPTSD (complex post traumatisk stress disorder) och utmattning/utbrändhet som du mest troligt drabbats av om relationen pågått länge, så finns det massor av bra youtube kanaler att lyssna på: (Thrive after abuse, Inner IntegrationRichard Grannon, Ross Rosenberg för att nämna några)
Utrensning: Ju mer du lär dig ju tydligare kommer du se pusslet och du ser snart vilka bitar som inte alls passar in. Var du ett offer för en manipulativ och dominant person så har du troligtvis fler manipulativa och dominanta människor omkring dig; bland dina vänner? i din familj? på din arbetsplats? Börja rensa ut och omge dig bara med människor som vill dig väl och får dig att må bra. Det kommer säkert bli ensamt och omtumlande en stund men det är samtidigt en härlig känsla när allt faller på plats.
Re-identifiering: (jag vet att det inte är ett ord men det passar här) När du rensat ut de som förgiftat ditt liv så kommer du kanske undra vem du egentligen är, kanske är det de toxiska människorna runt dig som har definierat dig åt dig. Vem är du, vad tycker du är roligt, vad är du bra på, var vill du bo, vad vill du arbeta med. Kanske blir det en total omdesign av hela din tillvaro. Som någon sa” fördelen med att gå i tusen bitar är att man sedan själv kan bestämma hur bitarna ska sättas ihop igen..”
2b8bf504b1b566e1e6ef44104ed0eaab--positive-mind-fitness-quotes (1)
Tid: Hela den här processen tar tid.  Varför så många faller in i den ena destruktiva relationen efter den andra är förmodligen för att de inte låter läkningsprocessen ta sin tid. Om man kastar sig in i nya relationer innan man är färdig så är det högst troligt att man hamnar med en ny toxisk person. En psykopat kan nosa upp en skör person på mils avstånd och står där med de rätta fraserna: ”nu är jag här, hos mig är du trygg, jag ska ta hand om dig… ”
Skaffa dig hobbys, öva dig i självkärlek och låt pusselbitarna falla på plats. Du kommer säkert tacka dig själv för det sen❤️
Annons

6 reaktioner på ”Läkningsprocessen – den stora utrensningen

  1. Hej. Jag har liknande erfarenheter dom du. Flyttade hals över huvud för drygt 5 år sedan. Var i förhållandet i drygt 30 år. Fick fibromyalgi och hade utmattningsperioder. Skulle vilja vara med i fb gruppen, men hittar inte din messinger någonstans? /Anette

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s