Hoovering – hur psykopaten försäkrar sig om att du finns kvar/ åter fångar in dig i sitt nät

Hoovering är ännu ett av de engelska begreppen som refererar till en manipulationsteknik som används av toxiska personer för att behålla/återta kontrollen över sitt offer. Ordet hoovering jämförs vanligtvis med damsugning och beskriver hur psykopaten ”suger in” sitt offer igen. Man kan också tänka sig en helikopter som cirkulerar över området för att ha läget under kontroll. Men deras beteende kan lika gärna liknas med hur en spindel ser till att fånga in och hålla fast sitt byte i sitt nät.

spider-web-teaser
Psykopaten ser till att hålla sina byten fångade i sitt klibbiga spindelnät

Ofta inträffar det när offret just har återhämtat sig från chocken av att helt plötsligt utan förvarning ha blivit dumpad. Hon har börjat inse att relationen inte var sund, kanske påbörjat terapi och har börjat gå ut och genuint glädja sig åt sitt liv igen. Då dyker han upp igen som gubben i lådan.

Men tro inte att det är för att han har saknat dig, mer troligt är att den han bytte ut dig mot visade sig inte vara lika bra eller helt enkelt såg igenom honom och dumpade honom. Nu vill han ha dig tillbaka, eller kanske bara försäkra sig om att du är kvar i hans nät som en plan B medan han fortsätter sondera terrängen efter nya offer. Psykopaten vill ha reserver som väntar.  Har han inget nytt byte på gång så kanske han bestämmer sig för att slå sig ner hos dig en stund om han behöver något som du kan erbjuda, gratis boende, mat på bordet, sex eller vad han nu hittar hos just dig.

Vilken typ av hoovering teknik han använder beror på vilka svaga punkter han har identifierat hos dig. Ofta börjar det med oskyldiga sms som ”tänker på dig..” ”saknar oss..” Innan du får för sig att svara så var medveten om att under den här tiden som han har valt att vara borta och du sörjt och gråtit så har han roat sig med någon annan utan att tänka på dig en enda sekund.

Ibland låtsas han som att han tror sig ha sett dig på stan: ”var det dig jag just såg utanför…” eller ”var det du som ringde mig nyss?”  Kanske låtsas han att han är omtänksam (vilket han absolut inte är) ”har inte hört något på länge, orolig…” eller så använder han sig av tredje person tex ”Jag saknar … (namnet på din din hund, din son etc).. hade velat ses någon dag” eller så påstår han att någon närstående är sjuk/varit med om en olycka tex ”min mamma skulle uppskatta om du kom förbi med en blomma, du vet vad du betyder för henne” Ytterligare ett sätt är att använda sig av en högtid/årstid ”Nu när det är så fint väder tänker jag på dig och mig i den där båten” ”När jag ser julbelysningen tänker jag på vår mysiga jul..” osv.

Kanske nöjer han sig inte med att fånga in dig i en konversation utan kör en extra ful taktik som jag kallar ”hot and cold” dvs först uppvaktar han dig med uppmuntrande meddelanden och uppmärksamhet och när han märker att du börjar smälta så slutar han plötsligt att höra av sig igen. Det lämnar dig osäkert undrande vad som hände och vad DU gjorde för fel. Sanningen är att du inte har gjort något fel, han har antagligen 1. flera bollar i luften och prioriterar något annat  2. helt enkelt ser till att du är på tårna nästa gång han väljer att ta upp kontakten så att du verkligen vänder ut och in på dig själv och helt dansar efter hans taktpinne.

7-hoovering
Han tar till vad som helst för att återfå kontrollen men det är bara tomma ord.

Om han känner att han behöver dig (du har något han behöver) så kommer han be om förlåtelse, bedyra att han NU vet vad han vill och lovar att han ska bättra sig.  Men om du tar honom tillbaka så kommer han, när han känner för det, göra samma sak igen. Plötsligt från en dag till en annan dumpar han dig utan minsta medkänsla och cykeln börjar om. Jag åkte med i den där cykeln under alldeles för många år, som en fjäder i vinden utan styrkan att stå emot när han ”håvade in mig igen”. Tänkte att ”åh nu kommer han tillbaka, lyckliga jag”. Jag tog det som en komplimang att ”Malin, Anna och allt vad dom nu hette inte hade lyckats hålla honom kvar, det betydde ju att jag var hans livs kärlek, och NU skulle allt bli bra.. Och det var det en stund, tills han snurrat in mig i sitt nät igen och sedan blev det värre. För varje gång han ser att du går på hans spel och uppenbart saknar självrespekten nog till att be honom att ”fara och flyga” så blir det värre, gränserna flyttas och misshandeln eskalerar.

Gör dig själv tjänsten att ta tillbaka kontrollen över ditt liv och bryt all kontakt med en person som behandlar dig så här. De blir aldrig bättre, de bara lär sig att dölja sitt uppsåt och smutsiga spår bättre. Det är tufft så sök stöd: kontakta närmsta kvinnojour, du hittar dem på  Unizon och roks eller ring Kvinnofridslinjen. Gå gärna med i vår dolda stödgrupp ansluten till FB sidan Livet efter psykisk misshandel. Tyvärr är vi många som  har gått igenom samma sak men tillsammans är vi starka❤️

Läs gärna mer om Hjärntvätten, Trauma bonding  och medberoende  för att bättre förstå  vad det var som hände. Jag upplever att det är  lättare att läka om man förstår varför och kunskap är verkligen nyckeln till frihet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s