Psykopaten

Det finns många beskrivningar av psykopaten. Jämförelser och ev skillnader från Sociopaten och till den mildare Narcissisten. Psykopater och Sociopater går numer ihop under samlingsnamnet Antisocial personlighetsstörning. Antisocial står inte, som man kan tro, för att de är osociala utan att de inte följer den sociala normen. De anser sig stå över allt och alla. Och de saknar empati, skuld och skam och spelar därför inte efter samma regler som oss andra.

Jag fokuserar här på psykopaten, som är den värsta av dessa personlighetsstörningar och som definitivt inte kan botas då det rör sig om en defekt i hjärnan. Den delen av hjärnan som kallas ”känslohjärnan” där empati, skam och skuld upplevs, saknar aktivitet hos psykopater. Det är viktigt att förstå det. Det finns inte något gott i alla människor, går man runt och tror det så kommer man förr eller senare fångas in av en psykopat.

Den renommerade psykiatern Dr Hare var först ut att forska om psykopater och har tagit fram en lista med punkter som kännetecknar psykopaten. Men eftersom den framställdes baserad på fängelseinterner (som till stor del består av psykopater) så är den inte helt applicerbar på gemene man men duger bra som riktmall:

 • Charmig
 • Grandios självbild
 • Behov av stimulans
 • Patologisk lögnare
 • Manipulativ
 • Känner inte skuld och skam
 • Ytliga känslor
 • Saknar empati och medkänsla
 • Parasitisk livstil (lever på andra)
 • Dålig självkontroll
 • Sexuellt promiskuös
 • Tidiga beteendestörningar
 • Avsaknad av realistiska och långsiktiga mål
 • Impulsiv
 • Oansvarig
 • Tar inte ansvar för sitt beteende
 • Många kortvariga förhållanden

De sista punkterna tog jag inte med då de berör brottslighet och kriminalitet som inte alls är ett kriterium. Förutom att psykisk misshandel är ett lagbrott, men som tyvärr är väldigt svårt att bevisa. Särskilt som psykopaten är expert på att ljuga och förställa sig.

 • Stirrblicken: Andra saker som alla offer för psykopater kan känna igen är ”stirr blicken” likt en reptil psykar de sitt offer med en fruktansvärt obehaglig blick full av ondska.
 • Hotfull: De älskar också att skrämmas och visa att de har makten över dig; köra farligt fort med bilen, ökar farten när du ber honom sakta ner. Slå upp dörrar och skåp så att du måste ducka. Slå sönder föremål som har ett värde för dig. Gå rakt in i dig och låtsas som att du inte finns. Prata om att strypa, dränka, putta ner dig för trappan osv. När du säger att du vill göra slut så hotar han dig med att han förstöra hela ditt liv. Först kanske han lovar att bli allt det du drömt om. Men snälla tro inte på det. Det blir bara värre ju längre man stannar.
 • Hjärntvätt (”gaslighting”): Allt du säger och gör är fel. Säger du blå skulle du ha sagt röd. Säger du då röd så var det helt fel med. Hur du än vrider och vänder dig så är det fel. Du är värdelös, han är fantastisk. Han anklagar dig för fel och brister som det egentligen är han själv som besitter.                                                                                                                      Det är också fel på alla dina vänner och din familj. Han ser till att störa dina relationer på alla tänkbara sätt tills dina vänner tröttnar och håller sig borta. (Förhoppningsvis har du någon som ser igenom och hjälper dig ut en dag)                  Även ditt utseende är fel och det spelar ingen roll hur mycket du ändrar det för det kommer ändå vara fel. Är du blond så säger han att han gillar brunetter och när du färgat håret brunt så är det fult. Är du tjock så vill han att du bantar och när du gått ner så är du för smal. Är du kort är du för kort och är du lång så är du för lång osv. Han är aldrig nöjd.

Listan kan säkert fyllas på men detta är några viktiga kännetecken som kan få dig att känna igen psykopaten. Stämmer det in på mannen du lever tillsammans med så packa väskan och gå det snabbaste du kan.

Eyes_of_a_Killer_by_EvilAngel888

Läs mitt senare skrivna inlägg för nyare info: Nya rön om psykopater

Om du inte har lämnat än läs också: Att ta sig därifrån

 

 


3 reaktioner på ”Psykopaten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s