Livet med en psykopat gör dig sjuk

Den psykiska misshandeln börjar stegvis, lite i taget. Det är nog få som förstår vad de är utsatta för förrän det gått alldeles för långt. Stannar man  i en destruktiv relation länge så insjuknar kroppen förr eller senare. Man blir känslomässigt utbränd, kroppen bryts ner och man utvecklar sjukdom.

Några tillstånd som ofta drabbar  långvarigt förtryckta och misshandlade kvinnor:  (Enligt bland annat psykolog på kvinnocenter med 35 års erfarenhet)

CPTSD: Complex post traumatic stress disorder. Man har hjärnans amygdala i ett konstant ”fight or flight” mode. Till skillnad från de som har upplevt en enskild traumatisk händelse och drabbats av PTSD  så är man efter flera år av trauman i ett mer eller mindre konstant triggat tillstånd. Det resulterar i sömnlöshet, rastlöshet, irritabilitet, stresskänslighet, koncentrationssvårigheter, försämrat korttidsminne, snabba humörsvävningar/explosiv vrede, ångest och fobier, framförallt social fobi. Trötthet som inte går att vila bort.

Fibromyalgi: Kronisk värk i muskler och leder samt huvudvärk. Dåligt minne, svårt att hitta ord och röriga tankar. Sömnstörningar. Känslighet för ljus, ljud och lukt. Dimsyn och svårighet att fixera blicken. Yrsel och balansstörning. Ofrivilliga muskelryckningar. Stresskänslighet, irritabilitet och kraftiga humörsvängningar. Magproblem. Fibromyalgi går i skov och triggas av stress och hormoner.

Obalans i sköldkörteln (Hypertyreos/Hypotyreos): Detta drabbar i stort sett alla kvinnor som lever under känslomässig stress under en längre tid. Över eller under produktion som ger olika symptom. Överproduktion gör dig tex. nervös, orolig, ångest, sömnsvårigheter, hög puls, viktminskning.  Underproduktion gör dig bla. Stor trötthet, nedstämdhet, muskel och ledvärk, viktökning.

Diabetes typ 2: Negativ stress har visat sig även orsaka Diabetes typ 2 med symptom som trötthet och kraftlöshet på fysiskt och psykiskt. Försämrad syn och synen blir dimmig när insulinhalten är hög. Ökad törst. Du kissar oftare och mer än vanligt samt får klåda i underlivet.

Cancer: Det finns forskning som tyder på att känslomässig stress och traumatiska händelser triggar utveckling och tillväxt av cancer. Andra påstår att det inte är så. Personligen tror jag att det finns ett tydligt samband då jag mött flera övertygande personer som  drabbats av cancer i samband med traumatiska separationer och plötsliga dödsfall i familjen.

När du lämnar en destruktiv relation som involverat psykisk misshandel så är det viktigt att man gör en läkarundersökning med blodanalys för att kolla upp risken for ovan tillstånd. När man mår psykiskt dåligt går kroppens motståndskraft ner. För att motverka att du utvecklar allvarlig sjukdom behöver du:

  1. Bryta med onda människor och deras anhängare.
  2. Självläka: meditera, yoga, reiki, mindfullness, terapi (med en psykolog med stor kunskap om psykisk misshandel, psykopater och CPTSD annars gör det mer skada än nytta!)
  3. Ta tag i dina drömmar och gör det där du alltid har drömt om.
  4. Älska dig själv och lär dig att sätta dig själv i första rummet.

 

  1. Psykisk misshandel gör dig sjuk
    Psykisk misshandel gör dig sjuk, tex: CPTSD

 

Känner du till några fler sjukdomar som associeras till långvarigt trauma? Tipsa mig gärna! Vill du ha stöd av andra i samma situation? Välkommen att gå med i vår Facebook slutna grupp: Stödgrupp – Livet efter psykisk misshandel (gruppen är nu dold – kontakta mig på messenger)

 

Annons

6 reaktioner på ”Livet med en psykopat gör dig sjuk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s