Normaliseringsprocessen

Normaliseringsprocessen innebär att offret långsamt vänjer sig vid att bli illa behandlad samtidigt som gränserna försiktigt förflyttas en bit i taget. Misshandeln eskalerar successivt och det man accepterar 1 år in i förhållandet skulle man aldrig ha accepterat i början.

Att man blir ”offer” för misshandel och förtryck behöver inte innebära att man är en svag och osäker person. Tvärtom är många offer för personer med narcissistiska drag starka och ”lyckade” individer och fungerar därför som utmärkta objekt för deras syfte som ofta är att parasitera, utnyttja eller visa upp.

Orsaken att man fastnar och sakta låter sig brytas ner är ofta att man är en omtänksam och empatisk person som kanske har lite för stor vilja att vara till lags (läs om: medberoende) men det är även den långsamma tillvänjningen som gör att man successivt bryts ner och normaliserar en väldigt destruktiv relation.

Det börjar sällan med något stort utan snarare små saker som du kanske låter passera eftersom han däremellan är exemplarisk under långa perioder vilket gör att du ursäktar det som hände och kanske till och med förtränger det. Kanske talar han om för dig att det inte har hänt eller har intalat dig att det var ditt fel eller skedde på ett annat sätt än du minns det.

Han börjar ofta med att han kritiserar allt du gör, säger, tycker och tänker och därtill kontrollerar varje steg och andetag du tar. Börjar opponera sig mot att du träffar kompisar, arbetar övertid, gå på AW, utför din hobby etc. Han försöker gör dina vänner överflödiga genom att vilja göra gemensamma hobbies och spendera all tid ihop. Han gör så ni två blir som en enda enhet och din identitet som egen individ långsamt suddas ut.

Genom att isolera dig så har du inga referenser och ingen som kan tala om för dig hur illa det är. Istället börjar du långsamt ta över hans åsikter och den bild av dig som han har målat upp. Ju mer utsuddad och isolerad ju mindre chans att du bryter dig loss.

Långsamt flyttas gränserna, han märker att du förlåter och pressar gränsen lite till. Skulle någon utifrån komma in och se er skulle de bli chockade när de får höra hur han tilltalar och behandlar dig medan du själv inte längre reagerar på det.

Successivt börjar du även att anpassa dig för att undvika att riskera trampa fel så att han ska bli upprörd. Du klär dig, säger och gör det som gör honom nöjd. Du träffar inte den där vänninan på ett glas vin trots att du längtat efter det och till och med övertygar dig själv att det är skönt att bara vara hemma. Du hoppas intensivt att laget han håller på  ska vinna matchen så att han ska vara glad, förlorar dom så hittar du på en ursäkt både inför dig själv och honom till att inte vara under samma tak.

Typiska saker den som misshandlar gör är att kalla dig fula ord, förlöjligar, hånar, ljuger, kontrollerar, knuffar, håller fast, skrämmer, ställer sig ivägen i dörröppningen, hotar, stalkar och stjäler. Vänta inte på att han ska tappa det helt och besinningslöst slå innan du går, då kan det redan vara försent.

23658676_1869318719775353_6120211369209519278_n

Läs om  den förvirrande hjärntvätten och traumabindning för ytterligare förståelse för hur man blir offer för misshandel och varför det är så svårt att bryta sig loss.

Se till att ta dig därifrån så snart du kan och sök hjälp hos närmsta kvinnojour. Välkommen till vår dolda stödgrupp på Facebook/Livetefterpsykiskmisshandel. Kontakta mig på messenger för att gå med.

 


2 reaktioner på ”Normaliseringsprocessen

  1. Nämn gärna Eva Lundgrens namn i sammanhanget. Det var väl hon som var först med att uppmärksamma och studera fenomenet med Normaliseringsprocessen och hon var även banbrytande i sin forskning om mäns våld mot kvinnor.

    Gilla

    1. Jag har aldrig hört talas om henne men jag hämtar den mesta kunskapen från internationella kanaler. Ska läsa på om Eva och hennes arbete, tack för tipset = )

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s