Kvinnliga psykopater

I början av min frigörelse från psykopaten, som var en man, så blev jag väldigt frustrerad när människor ville påpeka att ”män kan också vara offer”, ”kvinnor kan med vara psykopater”. Jag tycker fortfarande att det är både respektlöst och onödig att ta ifrån ett offer av misshandel fokus på deras situation med dessa onödiga fakta, just då har man ju fullt upp med att försöka förstå vad man har varit med om och hitta kraft att  ta sig vidare. Men visst finns det kvinnliga psykopater, kvinnor kan förstås vara precis lika ondskefulla som män. Ibland väl dolt bakom en änglalik fasad.

Under de 3 år som nu har gått så har jag slukat information och i takt med det börjat se mönster och identifierat människor inom klustret av narcissistiska personlighetsstörningar, gruppen som innefattar Psykopater, Sociopater, Narcissister, Borderline och Histrionisk personlighetsstörning. Och jag har inte överraskande  identifierat flera individer i min omgivning både kvinnor och män som faller under diagnosen. Med tanke på att denna grupp av personlighetsstörningar sägs utgöra 10% av befolkningen så innebär det att ca 40 av dina 400 vänner på Facebook är av den sorten.

Det är intressant att se att kvinnor och män skiljer sig åt även när det kommer till personlighetsstörningar och därför faller kvinnor oftare utanför ramen av vad det man kallar för psykopater. Kvinnor tenderar att ha Borderline och Histrionisk personlighetsstörning medan männen representerar eller tydligare uppfyller kriterierna för diagnoserna Psykopati o Sociopati mer. Men som vi har konstaterat sedan förut så är det mindre intressant vilken etikett man väljer att sätta på dem, det intressanta är deras beteende. Jag kommer skriva mer om Borderline i ett annat inlägg eftersom det verkar vara vanligt att man felaktigt diagnostiserar offer för psykisk misshandel med Borderline pga beteenden som lätt förväxlas med symptom på CPTSD.

Den ”kvinnliga psykopaten” har vad de flesta tycks vara överens om mycket av Histrioniskt beteende (eller Borderline) det vill säga att de tenderar till att vara en ”drama queen”; de är ofta överdrivet teatraliskaskapar intriger, de använder gråt och spelar på ditt samvete för att få sin vilja igenom. De upplevs ofta inledningsvis som fulla av energi, charm och entusiasm i början av nya bekantskaper. Kanske lite gränslösa och att de överdrivet snabbt visar tillgivenhet och omfamnar någon de nyss mött. Ser hon att hon kan ha nytta va dig så kommer hon snabbt se till att komma dig nära, låtsas bry sig om dig och kanske göra dig tjänster och visa spelad omtanke. Från positiv och översvallande kan hon dock snabbt skifta till att falla i tårar om hon tror att det gynnar henne på något sätt. Skamlöst skiftar hon sinnestämning utan att blinka, inför en ofta förvånad publik.  En man som är psykopat visar sällan ”svaghet” men en kvinnlig psykopat spelar på att vara ”kvinnlig och sårbar” och tar gärna på sig rollen som offer.

Precis som hennes manlige motsvarighet så har hon en grandios självbild och ser sig som bättre och viktigare än alla andra och hon är väldigt självcentrerad och pratar gärna om sig själv i långa monologer. Hon är centrum. Hon ägnar sig åt aktiviteter som ger henne total uppmärksamhet, ständigt på jakt efter bekräftelse och applåder. Precis som den manlige psykopaten ljuger hon obehindrad och för att behålla kontrollen över sina olika marionettdockor så baktalar och vänder hon dem gärna emot varandra genom påhittade intriger.

Jag blev för en tid  sedan chockad då en kvinna i min nära krets plötsligt förvandlades från ”ängel” till ”djävul” Jag trodde till en början att det var en tillfällig ”black-out” och att det skulle gå över men det visade sig att det bara var masken som hade trillat av. När hon inte kunde få ut mer av situationen med en närstående så valde hon att stjäla, sabotera och smutskasta utan minska skam. När chocken lagt sig trillade poletten ner och jag började med klar syn se hur hon fjäskat och spelat så långe det innebar fördelar. Men när nu förutsättningarna förändrades och hon inte längre kunde parasitera så var inte längre värddjuret vatten värd. En sund person förblir din vän även när du inte kan hjälpa dem framåt men en person med psykopatiska drag har bara människor som redskap och när de inte får som dom vill så sparkar de bakut och hämnas utan någon som helst empati eller skam.

art-bampw-blind-cry-Favim.com-2886245

Precis som med den manliga versionen så är det bara dess offer som får se dem bakom masken och det kan därför dröja flera år innan man av någon anledning blir objekt för deras ondska. Ett säkert sätt att ta reda på om någon lider av den här typen av störning  är att säga nej/  inte lyda. När man ger dem motstånd så åker masken av oavsett vilken relation man har haft.

När man väl har fått se personen bakom masken så finns det bara en sak att göra och det är att avlägsna sig så snabbt som möjligt och ta avstånd från dem  som inte kan välja sida. Som tidigare beskrivits så använder psykopater sig av det man kallar ”flygande apor” och ser till att andra personer som är viktiga för offret går på deras snyfthistorier och sluter upp kring dem. Om man tar bort psykopaten från Facebook  så ser de till att bli taggade av ens gemensamma vänner och dyker på så sätt upp i ditt flöde. Som en blodigel suger de sig fast och ser de till att fortsätta synas och finnas. De drivs av behovet att alltid vinna och alltid vara i spotlighten så det enda sättet är att avlägsna sig själv från scenen och välja att inte vara en del av ensemblen.

Startar de ett krig så bör man välja att inte delta för det finns inget sätt att ”vinna” mot den här typen av individer. De vill inte komma överens utan vill bara skapa kaos och de ändrar hela tiden spelreglerna. Ta hellre den eventuella ekonomiska, materiella, känslomässiga förlusten och välj frihet och ”peace of mind”.

 

 


3 reaktioner på ”Kvinnliga psykopater

 1. Jag vill berätta min situation. Jag levde med en psykopat i 8 år. Vi fick 2 barn tillsammans. Idag lever jag med en annan snäll man.
  Det var hemskt! Idag kan jag inte förstå knappt själv att jag orkat. Då man levde i det var man på något sätt avtrubbad. Man var som en robot. Han hade total kontroll.
  Jag träffade min dåvarande pojkvän på en datingsida. Minns att han var väldigt charmig o kärleksfull till en början. Men det bröts succesivt. Han blev mer o mer elak. Kommenterade hur dålig jag var på o städa, vilka korta klänningar jag hade, jag såg ut som en hora , mina barn var inte han pappa till , för jag hade ju horat runt sa han.Han sa att jag var äcklig o alla andra var bättre än mig . speciellt hans ex. Han använde mig som sin barbaradocka, satte på mig när han ville. Försökte jag streta emot blev han fly förbannad o talade om hur värdelös jag var.
  Han tog tiden på hur lång tid det tog att komma hem för mig från jobbet o hängde i fönstret då jag skulle komma hem. Var jag en kvart sen pratade han inte med mig på hela helgen. Han hade en iskall blick. Jag fick inte gå till affären själv, eller gå ut med mina barn själv. Han skulle med överallt. Han slog mig vid några tillfällen, vilket han blev dömd för ett par av dom. Gick jag ut för att kasta sopor hängde han ut genom fönstret o var fly förbannad om han råkade se att jag tog upp mobilen eller om det tog för lång tid. Han är arg om jag pratade med någon överhuvudtaget i telefonen om det var min stora son, dotter ,min mamma eller min syster i telefonen. Han tyckte alla mina släktingar, vänner o min familj var idioter. Han hittade fel på alla o var arg om jag träffade mina stora barn. Han var svartsjuk på min ena stora son som bodde hemma. Å fick för sig att vi hade en sexuell relation. Jag fick inte ens prata med han o det var ofta jag istället skickade sms till min son som var hemma i huset.Detta upptäckte min sambo o blev fly förbannad. Vi kunde knappt röra oss i vårat eget hem.
  Min sambo betalde ingen hyra , el ,dagisavgift mm på hela tiden vi bodde ihop. Jag betalade allt. Det var ju så synd om han ,för han hade ju inga pengar. Men jag ensam klarade inte alla utgifter o hamnade till sist hos kronofogden. Har idag fått skuldsanering, men är ju i och med skulderna hindrad o flytta etc.
  Han var så snäll o kärleksfull ibland då andra såg oss, men kunde vara som Dr Jekyll en stund efter. Men samtidigt ibland kunde han också förnedra mig inför andra, som att jag hade enligt honom en för kort klänning, eller im han tyckte att en kille ute tittade på mig tex om vi var på en lekplats kunde han vara vansinnig. Jag vågade inte säga hej till någon, bröt med alla vänner.
  Jag försökte gång på gång bli av med min dåvarande sambo. Stämde ut hans kläder utanför huset o sa att du flyttar nu! Men han vägrade. En bekant tog ifrån han nyckeln o kastade mer eller mindre ut han. Men han manipulerade sig alltid in igen. Han sa förlåt o jag älskar ju dig o bla bla. Visst säkert. Socialnontoret hjälpte oss till skyddat boende två gånger. Men han var snart tillbaka igen. Han tjatade sig in. Spelade ingen roll om jag sa nej. Han använde sig av barnen , han hade ju rätt o träffa sina barn. Det slutade med att jag fick en jourlägenhet till mig o barnen. vi fick skyddade adressuppgifter hos skattemyndigheten. Vi fick packa o flytta på en enda dag, då han var på jobbet. Det gick inte på annat sätt o komma ifrån honom.Men nu är vi fria från han. Jag var o är en my ket stark männkska. Fattar inte hur man kunde fastna med honom o hur jag faktiskt då lärde mig leva med alla trakaserier o all kontroll. Förstår det inte sjäkv.

  Gilla

  1. Hej Maria! Så skönt att det fick ett bra slut för dig och barnen tillslut! Känner verkligen igen det där parasiterandet, kontrollerandet och att de är näst intill omöjliga att bli av med. Det är nog omöjligt för någon som inte upplevt det att förstå. Tack för att du delar med dig. Kram❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s