Olika former av våld

När man talar om våld i nära relationer så tänker nog de flesta på den klassiska filmskildringen av en kvinna som sminkat över blåmärket runt ögat och sätter på sig solglasögon när hon ska gå ut.  Men det är mest just en filmskildring. Våld tar sig många former och de flesta misshandlare är lömskare än att lämna synliga märken. Syftet är få och upprätthålla makt och kontroll på olika sätt. I relationer där våld förekommer så finns det ofta inslag av flera olika former av våld samtidigt.

Psykiskt våld

Psykiskt våld går ut på att bryta ner någon psykiskt genom kontroll, förtryck, svartsjuka, isolering, gaslighting, hån, ständig kritik, lögner, hot, stalking osv. Där det finns andra former av våld finns det förmodligen alltid även psykiskt våld. Det är det psykiska våldet som skapar en trauma bindning till förövaren och gör det så svårt att lämna. Läs mer här: Psykisk misshandel

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld tycks alltid finnas närvarande där det finns psykiskt våld. Det tar sig uttryck i olika former beroende på förutsättningar, antingen att han parasiterar och lever på dig, är det han som har pengar så använder han dem som maktmedel och ger dig en begränsad budget för att kontrollera dig. Ofta finns det en oansvarighet och vårdslöshet där han riskerar er ekonomi, lånar och fattar beslut bakom din rygg. Många blir sedan stående med krossat hjärta och skulder upp över öronen. Läs mer här: Ekonomiskt misshandel

Sexuellt våld

Även det sexuella våldet verkar finnas närvarande där andra former av våld förekommer. Det är vanligt att han ”tar för sig” utan att be om lov, ser det som sin rättighet både om du är vaken eller sover. Han ställer förmodligen krav på att du ska tillfredsställa honom och hotar med att han annars måste söka tillfredsställelse hos någon annan.  Med tiden introduceras inte sällan våldsamma och förnedrande inslag med stryptag, smisk, dra i håret, krav på posering framför kamera etc. Kanske våldtar han dig som ”straff” för att någon tittat på dig eller för att han helt enkelt tycker du förtjänar det. Att de på egen hand konsumerar porr och eskortservice är inte heller ovanligt hos dem som så uppenbart saknar respekt för kvinnor.

Latent våld

Latent våld är att uppvisa ett hotfullt och aggressivt beteende och kroppspråk. Att ställa sig i vägen, blockera, göra utfall i luften. Han skrämmer dig till lydnad utan att röra dig. Men detta kan mycket väl övergå i fysisk våld om han känner sig pressad eller är under påverkan av alkohol eller droger. Vänta inte på första smällen för då kan det redan vara försent.

Materiellt våld

Materialet våld och latent våld går ofta hand i hand. Istället för att slå dig så slår han sönder saker, ofta sådant som är av värde för dig. Kanske slänger han din favoritkopp i golvet, kanske repar han din bil, kanske skadar han din hårddisk med alla foton som är så viktiga för dig. Han utövar makt, hotar och skadar dig genom materiella saker.

Spirituellt/religiöst våld

Det här är tyvärr en väldigt vanlig form av våld som faller under radarn eftersom den ofta utförs i ”guds namn”, kamouflerad under religion. Personer med psykopatiska/narcissistiska drag söker sig gärna till yrken/roller som religiösa ledare eftersom de blir både vördade och kan utöva makt. Många kvinnor återberättar hur deras exman var präst och hur han utåt var fromhetens ansikte vilket gjorde hans makt över kvinnan ännu större när han sa ”ingen kommer att tro dig”. De använder gärna den heliga skriften för att övertyga om att du måste förlåta, vända andra kinden till och i vissa religioner att skilsmässa till och med är förbjudet. Spirituellt våld är även vanligt inom andra områden där det finns en guru eller avgudad ledare, inom new age, yoga, självhjälp, utveckling osv. Det är viktigt att vara medveten om att alla inte är goda bara för att det har en sådan yta. Lita på din magkänsla.

Fysiskt våld

Fysiskt våld innefattar våld mot kroppen som slag och sparkar men även knuffar, att hålla fast, nypa, brotta ner, stryptag och inte sällan i kombination med sexuellt våld. Förövaren är oftast strategisk nog att inte lämna några synliga skador och förklarar det sedan med att det var offrets fel för att hon provocerade, var hysterisk och behövde lugnas ner, att det var på skoj osv.

Förövaren tar aldrig på sig något ansvar och ofta får han offret att tro att det var hennes fel, att hon inbillat sig, missuppfattat, saknar humor, är paranoid, rigid etc. Lita på dig själv; känns det fel så är det fel, ingen förtjänar att utsättas för våld i någon form någonsin.

Om du är utsatt se till att lämna relationen så snart som möjligt. Kontakta Kvinnofridslinjen 020-505050 eller närmsta kvinnojour för hjälp och stöd. Vi har en dold stödgrupp på FB dit du är välkommen. PM mig på Facebook/Livetefterpsykiskmisshandel

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s