CPTSD – Complex Post Traumatic Stress Disorder

Det tog många år innan jag lyckades hitta styrkan att ta mig ur det destruktiva och ibland skräckfilmslika  förhållandet som jag levde i. Och det är tyvärr så för många. De typiska offren för psykopater är empater. Dvs deras motsats. Empater är känsliga och omtänksamma och uppoffrar gärna allt, inklusive sig själva, för att få drömprinsens bekräftelse och ”kärlek”. Man slutar inte kämpa för det omöjliga; att bli älskad av psykopaten och bränner till slut ut sig och utvecklar CPTSD.

6bc399abaec72fd06ba1c8a56491d119

Symptomen på CPTSD – Complex Post Traumatisk Stress har ofta kommit långt innan förhållandet tagit slut, vilket försvårar det ytterligare att hitta kraften att fly. Symptom som: överdriven vaksamhet och rädsla som gör dig onormalt lättskrämd och lättirriterad, koncentrationssvårigheter, låg självkänsla, sömnproblem, trötthet och minnesförlust gör dessutom att du kanske börjar ifrågasätta om det är dig det är fel på.

PTSD: Post Traumatisk Stress Disorder har länge varit en känd diagnos på symptom som uppstår efter en enskild traumatisk händelse som en trafikolycka, terrorattentat eller krig. Offer för långvarig misshandel och psykisk terror får liknande symptom men har inte flashbacks från en enskild händelse.  De drabbas istället av emotionella flashbacks av långvarigt traumat och tillståndet kallas  C-PTSD: Complex – Post Traumatisk Stress Disorder och uppträder efter en lång tid av upprepade traumatiska händelser.

15541903_1266163273422945_907213776834322268_n

Symptom på att du lider av Complex Post Traumatisk Stress Disorder är  (till viss del samma som vid utbrändhet) som tex:

Utmattning man lider av en trötthet som inte kan vilas bort

Insomnia  man får svårt att sova, vaknar ofta under natten och kan inte somna om

Koncentationssvårigheter, svårt att utföra uppgifter: enkla sysslor som att koka kaffe blir plötsligt för många moment att hålla ordning på

Minnesförlust Du tappar orden och glömmer bort enkla saker som vad dina nära och kära heter, vart du är på väg när du är ute och kör bil osv

Känslighet för ljud och  intryck. Man klarar inte av att ha flera ljudkällor samtidigt tex tv, radio och samtal. Man får lätt panik i stora folksamlingar och andra stressande miljöer.

Humörsvägningar Man pendlar snabbt i humör och har framförallt en hög irritabilitet.

Lägg därtill:

Mardrömmar och Nattskräck: du vaknar av mardrömmar som gör dig helt panikslagen. För mig är det nästan alltid mitt ex som plötsligt dyker upp i drömmen (eller hans allierade) Ibland är det bara en kraftig obehagkänsla.

Emotionella flashbacks: För personer med PTSD är det  en enskild händelse som dyker upp och jagar dem när de utsätts för en viss trigger tex tsunami offer kan triggas av vatten och höga vågor,  soldater triggas av ljudet av en helikopter eller offer för en bilolycka triggas av ljudet av gnisslande bromsar som exempel.

När du lider av CPTSD är det inte så mycket visuellt utan mer emotionellt och mer svårdefinierat vad som triggar dig. Därav komplexiteten.

När flash backsen kommer så slår ”stenåldershjärnan” på och man går  in i något av automatiska tillstånden, : Fight eller Flight (somliga forskare anser nu att det finns 4 F: 1: Fight, 2:Flight, 3:Freeze, 4:Fawn dvs 1. Slåss 2. Fly 3. Frysa till is 4. Underkasta sig.) 

Att triggas utan förvarning gör att man lever i ett mer eller mindre konstant ”hot” vilket är väldigt utmattande både fysiskt och psykiskt. Det leder tyvärr lätt till isolering, att man drar sig undan och undviker situationer som man har blivit triggat av tidigare av rädsla att man ska bli triggad igen.

Verktyg för att må bättre:

Det är en lång resa att läka från CPTSD  men det finns många hjälpsamma verktyg för att må bättre. För mig var och är Yoga en otroligt viktig livboj. Minst 2 gånger i veckan, helst varje dag! Har man möjlighet så är privatlektioner att föredra i början då det händer väldigt mycket i kroppen när man börjar med yoga och det är vanligt att man bryter ihop och gråter i Savasana positionen. Massage och Reiki är bevisat läkande med.  EMDR och EFT ska vara väldigt effektiva metoder men jag har inte testat dem själv ännu.

Ta hand om dig själv och gör saker som får dig att må bra. Gör allt det där som du inte fick tillåtelse att göra och hitta dig själv igen: träffa dina vänner, testa nya hobbies, var ute i naturen, umgås med djur, måla en tavla. Gå in på Youtube och lyssna på kloka inspirerande människor som Louise Hay, Tony Robbins, Oprah Winfrey mfl.

Det är viktigt att du tar kontakt med ett kvinnocenter eller en psykolog som har erfarenhet av patienter som varit utsatta för psykisk misshandel och lider av CPTSD så att du får rätt stöd och rätt verktyg för att bearbeta och gå vidare. Väldigt viktigt att först ta reda på att de är familjära med termerna CTPSD och Psykisk misshandel innan du startar behandling hos någon. En psykolog som inte har rätt kunskap kan göra med skada än nytta!  Till en början så handlar det om att prata om traumat men sedan börjar den långa resan: att läka OCH komma fram till vad som gjorde att du stannade i en relation där du lät dig brytas ner! Hur ska du gå tillväga för att inte hamna i en sådan situation igen.

14563344_1189473974425209_7905867490196255292_n

Bryt all kontakt med psykopaten och hans allierade!

För att läka och gå vidare måste du stänga av all kontakt med orsaken till din CPTSD: Blockera telefonnumret, mailen, FB och andra sociala nätverk till personen. Försök inte förstå och tro inte att han någonsin kan bli en sund och bra person som du och jag. Han kan låtsas, men masken kommer alltid att falla av förr eller senare. Finns det personer som inte vill välja sida, välj åt dem. De som är i hans liv kan inte vara i ditt. Enda sättet att återhämta sig och få ett bra liv igen är att bryta all kontakt! Har du oturen att ha barn tillsammans med psykopaten (sociopaten, maligna narcissisten, toxiska personen) använd dig av Grå sten metoden.

För professionell hjälp ring Kvinnofridslsinjen: 020-50 50 50

 

 

Annons

6 reaktioner på ”CPTSD – Complex Post Traumatic Stress Disorder

 1. Hej….
  Mycket bra och lärofull läsning, men jag är en man som drabbats av en kvinnlig sociopat och narcissist.
  De flesta artiklar handlar om män som är förövaren och kvinnor som offfer! Det har min förövare använts sig av!
  Både bland hennes kollegor, rättsväsendet och bland hennes ytliga bekanta!
  Jag har förstått att män som har utsatts för psykisk misshandel inte vågar erkänna det för sin omgivning p.g.a. den förutfattade mening att det nästan bara är män som är förövare, och kvinnor offer! Offerrollen spelade hon mycket bra, och övertygande!
  Här står jag nu, fullständigt utblottad, med en dom av påstådd ”stalking”, jag skrev ett antal mail om att jag ville ha mina höst och vinterkläder! Ha en bodelning, och ett avslut!
  Hon tvekande inte att dra in sina barn i processen! Det är andra gången, vad jag känner till som hon gör så mot sin man!
  Otrohet, skönhetsoperationer på kredit!
  Stal narkotikaklassad medicin på sitt arbete såsom sjuksköterska, plus en hel del sjukvårdsmaterial!
  Spelade oskuldsfull fru i tre år, tills jag var ekonomiskt tömd och skuldsatt!

  Jag sveper bara över ytan om vad jag har utsatts för!

  Meeeen förstår att denna grava personlighetsstörning INTE är könsbunden, utan personbunden!

  Mvh
  Björn Björnetoft
  E-post; bjornen10@me.com
  Mobil; 0709-19 20 00

  Gilla

  1. Jag beklagar verkligen vad du har gått igenom Björn. Visst finns det ondskefulla kvinnor liksom män MEN kvinnor tenderar att vara Borderline snarare än Psykopat/Sociopat. Visst hade jag kunnat skriva med utgångspunkt för båda könen och kanske börjar jag göra det en dag men i vårt extremt patriarkala samhälle så känner jag att vi kvinnor inte behöver ursäkta oss för att vi tar plats eller att vi väljer att inte ge plats åt männen överallt. Med det sagt så är jag glad om det jag skriver ändå kan fungera som stöd och bekräftelse för alla oavsett kön. Och återigen så beklagar jag verkligen din upplevelse av att vara orättvist behandlad. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s