Narcissisten

Det har blivit populärt att använda termen narcissist när man beskriver alla former av empatistörda individer. Man delar då ofta in narcissister i onda, goda, dolda etc. Min uppfattning är att det som definieras som en ”ond narcissist” i själva verket är en psykopat. Men det viktiga är inte att söka efter den rätta diagnosen utan snarare att identifiera ett osunt beteende och ta ett långt avstånd från personer som uppvisar det.

Narcissus

Narcissister är självupptagna, de har enorma egon och sätter alltid sig själva i första rummet vilket i sig är ganska osmickrande personlighetsdrag men de besitter inte den ondska och lusten att skada andra så som psykopaten gör. Däremot så är alla psykopater även narcissister så de har väldigt mycket gemensamt.

Följande lista med kriterier beskriver typiska drag hos personer med narcissistisk personlighetstörning:

  1. Grandios självbild: Ser sig själva som bättre och mer betydelsefulla än andra
  2. Fixerade av makt, framgång, intelligens, attraktion, yta etc.
  3. Behov av att bli beundrad och bekräftad av andra
  4. Anser att de har rätt till förmåner och särskilt bemötande
  5. Utnyttjar andra för att nå sina egna mål, utan hänsyn till andra
  6. Ovillig att ta hänsyn till andras känslor, önskningar och behov
  7. Avundsjuk på andra och lever i tron att andra avundas dem
  8. Skryter gärna om sig själv och vad de har åstadkommit och gärna med överdrift
  9. Arrogant och nedlåtande mot dem som de anser mindre betydelsefulla

Narcissen har en ”my way or the hight way” attityd och när han ber sin partner hoppa så förväntar han sig att hon svarar ”hur högt?” Han tål inte kritik och blir han ifrågasatt så går han till personangrepp mot den som framfört kritiken istället för att ta den till sig och reflektera om det ligger något i det. Precis som psykopaten så kan de förställa sig och dölja sina dåliga sidor vid behov, allt för att nå dit de vill. Att ljuga och manipulera är enligt dem helt legitimt, ”gör inte alla det för att nå dit de vill?”

Narcissister verkar sakna psykopatens behov av hämnd och tycks därmed (enligt min uppfattning) vara mer harmlösa att lämna om man är i en relation med dem. De har fullt upp med att upprätthålla sin image och smutsar inte ner sig i onödan. Lättkränkta med sina uppblåsta egon verkar de lämna spelplanen så snart de anar en förlust enligt devisen ”Hellre fly än illa fäkta”. Men hotar du att skada deras image så kan det bli annat ljud i skällan. Det smartaste är nog att använda sig av omvänd psykologi; så länge han tror (eller åtminstone kan inbilla alla andra) att beslutet och initiativet är hans så är ytan fläckfri och alla kan gå vidare utan att någon skada är skedd.

Givetvis varierar beteendet något mellan olika individer, man kan ha olika nivåer av narcissism i sin personlighet. Men vill man ha en kärleksfull och balanserad relation med lika givande och tagande så ska man förstås helt undvika narcissister.

Obs! Jag är ingen ”expert”; Det jag skriver är min egen uppfattning baserad på det jag läst mig till och själv har upplevt i relation med personer som stämmer in på bla DSM 5´s beskrivning av psykopater och narcissister. Jag fokuserar på manliga psykopater och narcissister, det finns givetvis även kvinnliga versioner även om de tycks vara färre och de har ett något annorlunda uttryck. 

 


7 reaktioner på ”Narcissisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s