Psykisk misshandel

Jag hörde termen psykisk misshandel användas av en grupp nära vänner som hade en ”intervention” med mig flera år innan jag hittade styrkan att bryta mig loss.

Jag tyckte det lät konstigt. Misshandel ger ju synliga blåmärken (trodde jag då). Det var just det som de som nu konfronterade mig önskade att han hade lämnat på mig, synliga bevis, så att de kunde gå till polisen och anmäla honom. De sa också att de saknade mig, den riktiga jag som jag varit innan, hon som skrattade och var full av bus. De gav mig ett ultimatum; jag fick välja mellan dem eller honom. Jag var förtvivlad, ville förstås ha dem kvar men jag såg ingen utväg ur ”psykopatens” grepp där och då.

Psykisk misshandel har just den effekten. Man bryts långsamt ner tills man är en liten våt fläck av sitt forna jag. Man är inte längre sig själv, man glider ifrån sina vänner och familj och blir därmed ännu mera sårbar. Psykiskt misshandel utförs av personer med personlighetsstörning inom gruppen som i DSM5 benämns  ”Kluster B”: Psykopater, Sociopater och Narcissister. (Även Borderline och Histrionisk finns i denna grupp) Det samtliga diagnoser i gruppen har gemensamt är att de helt eller delvis saknar empati, skam och skuldkänslor. Jag refererar till ”psykopaten” eftersom det mest troligt är den diagnos mitt ex har.

Intensivt och passionerat

När relationen initieras så läser psykopaten av dig och speglar sedan allt det du önskar att han är, vilket gör att du upplever honom som drömprinsen. Han uppvaktar intensivt och går snabbt framåt, så kallad ”love bombing”. Han påstår att du är den första som fått honom att känna så här och flyttar in hos dig innan du hunnit blinka. Men så fort han har tagit sig in så börjar misshandeln, lite i taget.

Skämtar på din bekostnad

Precis som han i början läste av vad du ville ha i en man och spelade upp det registret, så har han även läst av alla dina svagheter och dem kommer han nu använda för att bryta ner dig. Har du komplex för något kommer han reta dig för det och till en början under täckmanteln att det är ett ”skämt”. Skrattar du inte åt hans ”skämt” anklagar han dig för att inte ha någon humor.

Bestraffar med tystnad

Är han inte nöjd med ditt uppförande så är det inte alltid han väljer att tala om det innan han bestämmer sig för att bestraffa dig med ”the silent treatment” en ofrivillig form av tysta leken. Det kan gå dagar tom veckor utan att han tilltalar dig. Kommer du in i samma rum går han ut igen eller behandlar dig som luft.

Förvirrar

Det finns en engelsk term ”gaslighting” som är tagen från skräckfilmen med samma namn. Det går ut på att förövaren försöker få dig att känna dig galen. Det kan vara saker som att han förlägger dina saker så du inte vet var de finns. Det kan också vara att allt tyder på att något skett, väldigt ofta en otrohetsaffär som han förnekar och istället vänder till att du är paranoid. Han ändrar gärna fakta och vänder riktning i åsikter för att du ska känna dig förvirrad och osäker på dig själv.

Anklagar dig för sina egna fel och brister

Behöver egentligen inte säga mycket mer än rubriken. Du får gång på gång försvara dig mot falska anklagelser som egentligen speglar psykopaten själv (s.k projicering). Men alla dina försök att bevisa motsatsen vänds tillbaka mot dig. Han kommer anklaga dig för att inte vara kär, vara otrogen, vara egoistisk, osv. För att han är det själv.

Är aldrig nöjd

Vad du än gör och hur du än är så kommer han aldrig att vara nöjd. När ni ska gå på en tillställning tillsammans så ha du gjort i ordning dig för lite eller för mycket. När ni kommer hem därifrån har du pratat, skrattat, dansat för lite eller för mycket. Du arbetar också för lite eller för mycket eller båda samtidigt men i olika meningar. Du har för få eller för många utbildningar. Du är för lång eller för kort eller för tjock eller för smal. För är för social eller för osocial. Men du är definitivt inte bra nog, hur du än anstränger dig för att göra honom nöjd.

Kontrollerande

Han tittar igenom dina saker: dator, telefon, dagbok. Följer efter dig. Kräver ständig rapportering och kontakt när ni inte är på samma plats. Ställer kontrollfrågor till dig och de du varit med oavsett du varit ute med kompisar eller på konferens med jobbet. Han litar inte på dig trots att det är han själv som är oärlig och opålitlig. Psykopater är promiskuösa och tenderar till att vara otrogna eller ha flera pågående relationer samtidigt.

Hotfull

Han kanske inte slår dig med knytnäven över ögat men han hotar dig. Och till en början ”på skoj” säger att han ska knuffa ner dig för trappan, förgifta din mat, strypa dig i sömnen. Sen kanske kan börja kasta saker, slå sönder saker, svinga saker framför dig och lägga fällben. Då är det dax att skynda dig därifrån för det blir bara värre!

Om du fortfarande lever ihop med psykopaten var noga med att radera din surfhistorik efter att du sökt information på sidor som den här. Läs också Att ta dig därifrån 

 

 

 

 

 

 


2 reaktioner på ”Psykisk misshandel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s