Lever du ihop med en psykopat?

Har du ställt dig frågan om personen du lever ihop med är en psykopat? Jag har samlat några punkter som beskriver hur jag upplevde min relation, punkter som jag tycks ha gemensamt med väldigt många andra som levt med vad man kan definiera som en ”psykopat”.

Du blir snabbt isolerad

Du sveps snabbt in i ett väldigt intensivt förhållande. Han börjar genast kontrollera dig, smsar och vill ha rapporter när du inte är hemma. Blir svartsjuk utan att ha minsta anledning. Börjar ifrågasätta dina kompisar och styra vem du ska umgås med, helst ska ni bara vara i hans eget umgänge. Med tiden isolerar han er kanske ytterligare och försöker övertyga dig att ni två bara behöver varandra.  Han kommer kanske lämna dig då och då för att visa hur ensam och sårbar du är. Sedan fångar han in dig igen; ”räddar dig” och få dig att klänga dig fast ännu hårdare vid honom. (Läs om Trauma bindning och Normaliseringsprocessen)

Han stör din karriär

Studerar du så låter ha dig inte plugga ifred, sova ordentligt inför tentan eller stötta dig. Om du arbetar låter han dig inte jobba övertid och absolut inte åka på konferenser. .Kallar din chef in dig akut för något så sätter hans sig på tvären och anklagar dig för att bry dig mer om jobbet än om honom. Han saboterar företagets bild av dig samtidigt som han spelar på ditt samvete hela tiden; tid med honom/familjen etc

Han anklagar dig ständigt för att vara otrogen

Han kallar dig för ”hora”, anklagar dig för att ”knulla” med alla, allt från kollegor, kunder, till främlingar. Han läser dina meddelan i telefonen och går igenom din anteckningsbok/ din dator.

 Du känner dig ensam i relationen

Du känner dig ensam i relationen. Han är där rent fysiskt men är inte tillgänglig känslomässigt och det känns som ni lever i parallella universum. Han ger dig inte heller intim närhet mer än rent sexuellt. Du gråter ofta och önskar att han ska komma och omfamna dig. Men han ignorerar dig. Han har inga problem att somna bredvid dig när du gråter, utan att göra något för att trösta dig.

Du känner ständigt att du inte är bra nog

Du kämpar för att få honom att ”älska” dig igen, som han gjorde när ni träffades. Men hur du än kämpar så ändrar han hela tiden kraven så att du aldrig når hans mål. Du ser avundsjukt hur han visar uppskattning och ger komplimanger till andra och önskar han kunde vara likadan mot dig.

Du känner förvirring

Han skiftar mellan värme och kyla, drar dig till sig och skjuter dig ifrån sig. Ena dagen Dr Jekyll och den andra Mr Hyde. Du förstår inte vad i dig som väcker den ena eller den andra och tillslut suddar du ut dig själv, trippar försiktigt fram på tå och gör allt för att han ska vara nöjd. (Läs om: Den förvirrande hjärntvätten)

Du känner dig bevakad

På något kusligt sätt så vet han alltid var du varit och vem du träffat även om du gjort det i hemlighet. Han tycks till och med kunna läsa dina tankar på något kusligt sätt.

Du känner dig låg och svag

Efter några månader börjar du förmodligen känna dig låg och osäker på dig själv. Självkänslan börjar brytas ned utan att du förstår varför.

Fysiska symptom

Du börjar få fysiska symptom som du inte har haft innan som huvudvärk/migrän, magproblem som IBS, diffus trötthet eller utmattning. Med tiden utvecklar du ångestsymtom och sannolikt PTSD tillsammans med utbrändhet. (Läs om: Livet med psykopaten gör dig sjuk)

Du åldras väldigt fort

Du ser dig i spegeln och ser en väldigt mycket äldre person trött blicka tillbaka. Nästan som att du har lagt på ett filter för att se ut som 105 fast du bara är 35.

Känner du igen dig?

Planera då hur du ska bryta dig loss och ta dig därifrån. Det blir bara värre ju längre du stannar.

Besök oss på FB/Livet efter psykisk misshandel och gå med i vår dolda stödgrupp (kontakta på messenger) om du vill ha stöd av kvinnor med samma erfarenhet.

 

 


En reaktion på ”Lever du ihop med en psykopat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s